Lödning av kopparrör: En guide från Jula för mjuklödning och användning av gasolbrännare

Att kunna löda kopparrör är en användbar färdighet för alla som är intresserade av VVS-arbeten eller andra hantverksprojekt. I denna artikel kommer vi att utforska tekniken för mjuklödning och användning av en gasolbrännare för lödning av kopparrör.

Material och verktyg

För att kunna löda kopparrör behöver du följande material och verktyg:

 • Lödtenn – Jula erbjuder ett brett sortiment av lödtenn som är speciellt lämpad för kopparlödning.
 • Flussmedel – Flussmedel används för att förhindra oxidation och underlätta lödprocessen. Jula har flera olika varianter av flussmedel som passar till olika ändamål.
 • Kopparlod – För starkare och mer hållbara fogar rekommenderas användning av kopparlod.
 • Gasolbrännare – En gasolbrännare är ett viktigt verktyg för att uppnå tillräcklig värme för lödning.
 • Putsduk eller stålborste – Används för att rengöra och förbereda kopparrören innan lödning.

Förberedelse

Innan du börjar lödningen är det viktigt att förbereda kopparrören på rätt sätt. Följ dessa steg:

 1. Använd en putsduk eller stålborste för att avlägsna eventuell smuts, rost eller oxidation från kopparrörets yta.
 2. Applicera flussmedel på de områden som ska lödas. Flussmedlet hjälper till att förhindra oxidation och säkerställer en bättre lödfog.

Mjuklödning av kopparrör

För att utföra mjuklödning av kopparrör, följ dessa steg:

 1. Använd en gasolbrännare för att applicera värme på kopparfogen. Håll brännaren i en vinkel på cirka 45 grader och cirkulera runt fogen för att jämnt fördela värmen.
 2. När flussmedlet börjar smälta, börjar du mata in lödtenn i fogen. Se till att lödtennet smälter och fyller ut fogen jämnt.
 3. Efter att ha fyllt ut fogen med lödtenn, låt kopparfogen svalna och stelna. Detta tar bara några sekunder.
 4. Efter att lödningen har svalnat, rengör kopparfogen med en putsduk eller stålborste för att avlägsna eventuellt överskott av flussmedel eller lödtenn.

Användning av gasolbrännare

En gasolbrännare är ett oumbärligt verktyg för lödning av kopparrör. Följ dessa riktlinjer för att använda en gasolbrännare säkert:

 1. Se till att du har en stabil arbetsyta och att brännaren är ordentligt placerad på ett säkert sätt.
 2. Kontrollera att gasoltuben är korrekt ansluten till brännaren.
 3. Använd en tändare eller tändsticka för att tända brännaren. Var försiktig och undvik att tända brännaren i närheten av brandfarliga material.
 4. Justera låg- och högflamman efter behov genom att vrida på brännarens reglage.
 5. Efter användning, se till att stänga av brännaren och låta den svalna innan du hanterar den.

Säkerhetstips för lödning av kopparrör

Här är några viktiga säkerhetstips att följa när du löder kopparrör:

 • Arbeta i ett välventilerat område för att undvika inandning av farliga ångor.
 • Använd skyddshandskar och skyddsglasögon för att skydda händer och ögon från het lödtenn eller sprutande flussmedel.
 • Var noga med att hantera gasolbrännaren på ett säkert sätt och följ tillverkarens instruktioner.

Avslutande tankar

Lödning av kopparrör kan vara en utmanande men givande färdighet att lära sig. Genom att följa denna guide från Jula och använda rätt material och verktyg kommer du att kunna skapa starka och hållbara lödfogar. Kom ihåg att alltid arbeta säkert och vara medveten om de potentiella riskerna med lödning. Lycka till!

Ofte stillede spørgsmål

Vad är flussmedel och vad används det till?

Flussmedel är en substans som används vid lödning för att underlätta flödet av lödtenn. Det hjälper till att förhindra att kopparoxider bildas och skyddar koppar från korrosion. Flussmedel är viktigt för att få en stark och hållbar lödning av kopparrör.

Vilken temperatur smälter lödtenn vid?

Lödtenn smälter vid en temperatur av cirka 180-190 °C. Det är viktigt att använda rätt temperatur för att lödtennet ska kunna smälta ordentligt och ge en stark lödning.

Hur löder man kopparrör?

För att löda kopparrör behöver du först rengöra rören och sedan applicera flussmedel på lodfläcken. Sedan värmer du upp röret med en gasolbrännare och för lödtennet mot lodfläcken tills det smälter och flyter runt röret. Att följa rätt steg och ha rätt utrustning är nyckeln till en framgångsrik kopparrörlödning.

Vad är smältpunkten för mässing?

Mässing har en smältpunkt på cirka 900-940 °C. Den högre smältpunkten för mässing jämfört med lödtenn är viktig att ta i beaktning vid lödning av mässingsdetaljer.

Var kan man köpa kopparrör?

Kopparrör kan köpas på Jula eller andra byggvaruhus. Jula erbjuder ett brett sortiment av kopparrör, vilket gör det till en bekväm plats att köpa materialet för ditt lödningsprojekt.

Vad är mjuklödning av kopparrör?

Mjuklödning av kopparrör är en lödningsteknik där man använder lödtenn med låg smältpunkt. Detta gör det möjligt att löda koppar utan att skada röret eller förändra dess egenskaper. Mjuklödning är en vanlig teknik som används i VVS-installationer.

Vad är en gasolbrännare och var kan man köpa en?

En gasolbrännare är en enhet som används för att generera en hög och koncentrerad värme. Den kan användas vid lödning av kopparrör, smältning av material och annat arbete som kräver höga temperaturer. En gasolbrännare kan köpas på företag som Swedol, Clas Ohlson eller Jula. En gasolbrännare är ett oumbärligt verktyg för alla som är involverade i lödning och kräver en stark och riktad låga.

Vad är fosforkopparlod och när används det?

Fosforkopparlod är en lödtennlegering som innehåller fosfor. Det används för att löda koppar och dess legeringar, såsom mässing och brons. Fosforkopparlod fungerar bra för lödning i VVS-arbeten och andra applikationer där starka och beständiga fogar är nödvändiga. Fosforkopparlod är ett bra alternativ för lödning av koppar inom VVS-sektorn och andra branscher där hög hållfasthet krävs.

Vad är en gasoltub och varför är den användbar vid lödning?

En gasoltub är en behållare som innehåller gasol, en blandning av propan och butan. Den används som bränsle i gasolbrännare för att generera en hög koncentrerad värme vid lödning. Gasoltuber kan köpas på Jula eller andra verktygshandlare. Att ha en tillräcklig försörjning av gasol är avgörande för att utföra lödningsarbeten utan avbrott och för att uppnå rätt temperatur för lödning.

Varför används silverlod i hemlödning?

Silverlod används i hemlödning på grund av dess lägre smältpunkt och goda elektriska och termiska ledningsförmåga. Det hjälper till att skapa starka och hållbara fogar i elektroniska och smyckestillämpningar. Silverlod är ett populärt val vid hemlödning av elektronikprojekt och smycken då det ger både en stark och estetiskt tilltalande lösning.

Var kan man köpa lödutrustning och lödmaterial?

Det finns flera butiker so erbjuder lödutrustning och lödmaterial, inklusive verktygshandlare som Jula och Swedol. Dessutom kan man också hitta utrustning och material online hos olika webbplatser specialiserade inom verktyg och elektronik. Det är lätt att hitta ett brett utbud av lödutrustning och material från olika återförsäljare både i fysiska butiker och online.

Artiklen Lödning av kopparrör: En guide från Jula för mjuklödning och användning av gasolbrännare har i gennemsnit fået 4.7 stjerner baseret på 23 anmeldelser