Stress påverkar huden negativt – Tips för att stressa mindre

Det är inget nytt att kroppen har en tendens att reagera på hur vi mår psykiskt. Men faktum är att stress har en väldigt stor inverkan på just huden eftersom kortisol, som frigörs vid stress, ökar oljeproduktionen i talgkörtlarna och kan orsaka stora porer och akne. Kronisk stress leder dessutom till ständigt förhöjda nivåer av dessa hormoner och kan därför ha en negativ effekt på hudens välmående. Värst av allt är väl ändå att ohälsosamma mängder stress kan få huden att åldras snabbare, eftersom stresshormoner minskar hudens elasticitet, vilket kan orsaka rynkor. 

 

Låter det förfärligt? Då gäller det att få bukt med stressen! Vi har sammanställt fem av de bästa tipsen för att stressa mindre och således bevara en vacker och ung hy.

Bli bättre på att strukturera din vardag

I dagens samhälle förväntas otroligt mycket av människor. Vi förväntas ha ett heltidsjobb, tid för hobbyer, familj och vänner, samtidigt som vi förväntas se bra ut och hålla oss friska genom god kost och regelbunden motion. Det är inte lätt om man vill slippa stressen – men genom att bli bättre på att strukturera din vardag kan du faktiskt lyckas. Försök att planera dina dagar in i minsta detalj, och det inkluderar tid för avkoppling.

Se till att ha det städat och rent därhemma

Forskning visar att det finns ett samband mellan ett städat och rent hem och ökat mentalt välbefinnande. Detta beror helt enkelt på att vi känner oss mer stressade när våra hem är stökiga. Så för att minska stress och undvika att din hud reagerar negativt på ditt mående, se till att din bostad alltid är städad och ren (i den mån det är möjligt). Klicka hem några bra städprodukter och gör städningen till ett moment som du ser fram emot, så kommer du att märka positiva förändringar för din hud!

Underskatta inte matlådor

Även om det kan kännas jobbigt att förbereda dem är det otroligt smart att laga matlådor inför en vecka snarare än att behöva rusa till köket efter en lång arbetsdag för att garantera en näringsrik måltid. 

 

Förslagsvis kan du ägna söndagar åt att handla för veckan samt laga matlådor så att det räcker till lunch och kvällsmat några dagar i veckan. På så sätt sparar du pengar, tid och energi och minskar därmed risken för att du känner dig stressad under vardagarna. Du ser också till att du får i dig rejäla måltider, vilket är svårt när du har ett annars fullspäckat schema. Då håller du dig frisk, både fysiskt och psykiskt!

Slappna av med hjälp av andningsövningar

Har du svårt att slappna av när du väl har tid över att ta det lugnt? Då är du inte ensam! Det är tyvärr många människor som upplever stressymtom även när de inte gör något särskilt. Då kan du med fördel pröva andningsövningar, eftersom dessa kan hjälpa dig att slappna av. Det innebär helt enkelt att du tar några djupa andetag och uteslutande fokuserar på andning i en ostörd miljö. På så sätt kan du undvika stress, även i situationer där det känns outhärdligt.